/ od Marin Kovačević / 0 komentar(i)
Zašto je informatička tehnologija važna?

Prednosti Informatičke tehnologije u svakodnevnom životu

Gledajući mog sina Luku kako marljivo radi domaće zadaće na svom laptopu, često se zapitam kako bi izgledao svijet bez ovih malih metalnih kutija koje smo tako srdačno prihvatili. Informatička tehnologija je postala integralna komponenta našeg svakodnevnog života. Evo nekoliko razloga zašto je tako.

Sjetimo se trenutka kada smo posjetili banku, stajali u dugom redu i ispunjavali ček da bismo platili račune. Zahvaljujući informatičkoj tehnologiji, to je postalo prošlost - sada klikom na gumb obavljamo transakcije iz udobnosti našeg doma. Naš pas Max se nije baš slagao s ovom promjenom, s obzirom da je izgubio svoje redovne šetnje do banke, ali je brzo shvatio privilegije koje donosi moderna tehnologija - sad mašući repom prati svaku moju online transakciju.

Koristi informatičke tehnologije u edukaciji

Moja malena Noa koristi tablet za učenje abecede. Čini se otužno, ali često su naša djeca bolje upoznata s tehnologijom nego mi. Čini se da su rođeni s prstima koji su iznimno vješti u korištenju touch screena. I možda postoje argumenti protiv ovoga, ali kolekcija edu-igara, animacija i interaktivnih aplikacija na taj je način učenje postalo mnogo zanimljivije i zabavnije. Nadam se da će Max jednog dana moći koristiti informatičku tehnologiju da položi ispit za vodiča pasa, ali za sada je preuzeo ulogu pasivnog promatrača.

Informatička tehnologija i komunikacija

Luka, moj stariji sin, vječito je na svom smartphoneu. Čini se da danas možeš biti prijatelj s nekim s druge strane svijeta. S informatičkom tehnologijom možemo se sada instantno povezati sa svima, bilo da su oni par metara dalje, poput maxa koji mi šalje slike kad se igra u dvorištu, ili na drugom kraju svijeta.

Na primjer, jednom prilikom mi je konferencijski poziv na Zoomu omogućio da održim prezentaciju za klijenta u Japanu dok sam u isto vrijeme budno pratio Noa da ne stavi tablet u usta. Ponekad se pitam kako bi izgledao naš svijet kada bi celog dana bio offline, ali brzo shvatim u kakvom bi kaosu bio.

Signalizacija Informatičke tehnologije u spašavanju života

Da, pročitali ste to ispravno - informatička tehnologija spašava živote. Recimo, medicinski softveri omogućuju našim liječnicima i kirurzima stvaranje 3D renderiranja naših tijela za dijagnostiku. Diske kralježnice više ne pregledava samo liječnik, već ga nadgleda i AI.

Sjetim se da sam jednom bio izvan grada na poslovnom putu, a Max se razbolio. Zahvaljujući video pozivu, liječnik za kućne ljubimce mogao je vidjeti stanje Maxa i uputiti me što da radim. Ja sam liječniku pokazao Maxovu situaciju putem video poziva, a on mi je dao informacije kako da mu pomognem. Vjerujem da je tehnologija taj dan pomogla u spašavanju Maxovog života.

Kako nas informatička tehnologija zabavlja

Jedna od najvećih prednosti informatičke tehnologije je to što nam donosi svijet zabave na dlanu. Sjećam se vremena kada smo čekali cijeli tjedan da bismo gledali novu epizodu naše omiljene TV serije. Ali sada, sa streaming platformama poput Netflix-a i Amazon Prime-a, čitave sezone su nam dostupne odmah nakon njihovog objavljivanja. Max i ja imamo naše trenutke, ležimo na kauču i gledamo neke Serije o psima. Mislim da mu se posebno svidjela "Lassie".

Ali nije u pitanju samo pasivna zabava – putem videoigara, naša djeca sada mogu ići na pustolovine, igrati sportove i čak učiti o povijesti. Luka je naučio sve o srednjovjekovnoj povijesti samo igrajući igricu Age of Empires.

Uz sve ove prednosti, postaje jasno da je informatička tehnologija od vitalne važnosti u današnjem svijetu. Od edukacije pa sve do spašavanja života, informatička tehnologija ima široki spektar upotrebe. Ali, moramo paziti da ne postanemo potpuno ovisni o njoj – Max nas u tome podsjeća svaki put kad puderi po tipkovnici.

Napiši komentar

*

*

*